FRANSA PETROL GREVİNİN İKİNCİ HAFTASINDA HÜKÜMETTEN TEHDİT!
Rekor düzeyde kâr elde eden Total şirketinin işçileri yüzde 10 zam talebiyle iki haftadır grevde. Yakıtın azalması benzin istasyonlarında gerilimi artırdı. Hükümet müdahale sinyali verdi.
Avrupa genelinde enflasyon ve enerji faturaları yükselirken enerji tekelleri rekor kârlar elde ediyor. Ancak bu kârlar enerji işçilerinin ücretlerine yansımıyor.
Fransa’da TotalEnergies şirketinde çalışan petrol işçileri, ücret zammı için iki haftadır grevde. Macron hükümet müdahale edebilecekleri tehdidinde bulundu.
ALTI RAFİNERİDEN BEŞİ DURDU
Total işçileri, örgütlü oldukları CGT (Genel İşçi Konfederasyonu) sendikası ile birlikte yüzde 10’luk ücret artışı için mücadele etmek üzere greve çıkmışlardı. Total’a ait 6 rafinerinin 3’ünde başlayan greve, Amerikan petrol şirketi Esso-ExxonMobil’in iki rafinerisi de katılmıştı.
Ile de France, Bouches du Rhône, Normandiya, Champagne-Ardennes gibi birçok kentte grev nedeniyle benzin istasyonlarında kilometrelerce uzayan kuyruklar meydana geldi. Salı günü France Bleue Paris radyo kanalı, Paris ve çevresindeki TotalEnergies istasyonlarının neredeyse yarısının stok yetersizliği nedeniyle satış yapamadığını bildirdi.
Bazı akaryakıt istasyonlarında bidonla benzin satın alma görüntülerinin medyaya yansımasının ardından bugün valiliklere gönderilecek talimatla bidon ve varillerle benzin alımının yasaklanacağı bildirildi.
İŞÇİLER KÂRDAN PAYLARINI İSTİYOR
Total’de örgütlü CGT’nin Normandiya Temsilcisi Alexis Anatoli, Révolution Permanente gazetesine verdiği demeçte, 2022 için yüzde 2,35'lik bir ücret artışında anlaşıldığını ancak anlaşmadan iki ay sonra enflasyonun tırmandığını söyledi.
Anatoli, “Yönetim sadece 200 avro ikramiye verdi. Grubun yılın ilk yarısında elde ettiği 20,6 milyar avro, yani sadece altı ayda yıllık rekordan daha fazla kâr düşünüldüğünde bizim için durum kabul edilemez hale geldi ve işçiler arayı kapatmak ve kârdan paylarını almak istiyorlar” dedi.
HÜKÜMETTEN MÜDAHALE AÇIKLAMASI
Hükümet sözcüsü Olivier Véran, RTL radyosuna dün yaptığı açıklamada, petrol üreticilerine ait rafinerilerde grev yapanların yakıt depolarına yönelik ablukasını en kısa sürede durdurması çağrısında bulundu. Veran, durumu sonlandırmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirterek, ablukaların kaldırılmaması durumunda müdahalede bulunacaklarını ifade etti.
Dün gece, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ve 4 bakan yaptıkları toplantıda, rafineri çalışanlarının isteklerini değerlendirirken, Ekolojik Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher, pazartesi akşamı itibarıyla ülke genelinde benzin istasyonlarının yüzde 29,4’ünde kıtlık yaşandığı açıklamasını yaptı.