35,2413$% 0.14
36,7513€% 0.14
44,3110£% 0.22
2.959,71%-0,60
4.809,00%-0,57
A’dan Z’ye her şeyin fiyatı artmaya devam ederken fahiş zamlardan en çok etkilenen alanlardan biri konut sektörü oldu. Artan ev fiyatlarının haricinde aidatlara da yüklü miktarda zam geldi. Geçtiğimiz hafta ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ‘Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi site yönetim hizmeti veren şirketler ile ilgili mevzuat çalışmaları yürütmek üzere birim kurmuştu. Bu adımın ardından aidatlara yapılan zamlarda geri çekilme görüldü.
Apartman ve site aidatlarındaki yüksek artışlar, vatandaşların belini bükmeye devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde, geçtiğimiz günlerde 634 sayılı ‘Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi site yönetim hizmeti veren şirketler ile ilgili mevzuat çalışmaları yürütmek üzere birim kurulmuştu.
Uzmanların düşüncesi ise bu konuda bakanlığın düzenl emesinin olumlu sonuçlar verdiği yönünde.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, apartman ve site aidatlarının geçmişte kira bedelinin yaklaşık yüzde 10’u ile 20’si arasında belirlendiğini söyledi.
Konutun sosyal alanları, ortak çevre, peyzaj, havuz, spor salonu gibi birtakım sosyal tesislerin giderleriyle de bağlantılı olarak aidat ücretlerinin değişkenlik gösterdiğini belirten Ağaoğlu, “Sonuçta aidatlar, kira bedelinin yüzde 20’sini geçmezdi. Şu anda neredeyse kiralarla yarışıyor” ifadesini kullandı.
Son yıllarda çok sayıda bağımsız bölümü olan binlerce dairelik sitelerin yönetiminin bir kısım çevrelerce rant kapısı olarak görüldüğünü dile getiren Ağaoğlu, “Hatta bazı müteahhit firmalar, kendilerine ait yönetim şirketleri kurarak, yaptıkları projelerdeki sitelere 10 yıllığına kendi sahip oldukları şirketi yönetici olarak atayabiliyorlar. O yönetimin değişmesi ise 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat maliklerinin yüzde 80’inin onayını gerektiriyor. Bu birlikteliği sağlayabilmek neredeyse imkansız. Çünkü 500, 1000, 2000 bağımsız bölümü, kat maliki bulunan sitelerde toplantılar kırk ile altmış, yetmiş kişi arasında yapılıyor.” dedi.
Yönetim şirketlerinin denetlenmesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında “Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü” oluşturduğunu anımsatan Ağaoğlu, Bakanlığın bu düzenlemesine ilişkin duyurusunun ardından sitelerde aidatların hemen geri çekildiğini ifade etti.
Kat maliklerinin site aidatlarına yapacakları itirazlar için mahkemeye başvurmaları gerektiğini ancak dava süreci uzun sürdüğü için mağduriyet oluştuğunu anlatan Ağaoğlu, bir tesis yönetim şirketi tarafından yönetilen sitelerde artık, kat maliklerinin şikayetlerini mahkemeye değil de Bakanlığın Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğüne yapabileceğine dikkati çekti.
Geçtiğimiz gün İstanbul Esenyurt Yeşilkent Mahallesi’nde bulunan bin 750 daireli sitede, yönetimi usulsüzlük yapmakla suçlayan site sakinleri, akşamları pencerelerden gündüzleri de site içinde yürüyüşler düzenleyerek protesto gösterileri gerçekleştirdi.
Yabancı uyruklu kişilerin de oturduğu sitede, aidatların 2 bin liraya çıkarıldığı açıklandı.
Mevcut site yönetiminin yapılan genel kurullarda sahte vekalet ile oy kullandırtarak seçimi kazandıklarını ileri süren site sakinleri, genel kurulun iptali için Büyükçekmece Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Siteye kayyım atanmasını istedi.
İKİ KAHVE ARASINDA DOLAR KURU YÜZDE 9 ARTTI!