35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
Bangladeş Orduları Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in istifa ettiğini duyurdu. Hint basınında çıkan haberlere göre, konutundan ayrılan Başbakan Şeyh Hasina’nın helikopterle Hindistan’a indiği yönünde haberler yer alırken, Bangladeş ordusu ülkede geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.
General Waker-Uz-Zaman yaptığı açıklamanın devamında: gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde “sıkıyönetime gerek kalmayacağını” belirtti.
Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarında göstericilerin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yürütmeyi taahhüt ederek, “Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz” diye konuştu.
Bangladeş’teki öğrenci protestoları, kamuda istihdamın yüzde 30’unu 1971’deki bağımsızlık savaşına katılanların çocuklarına ayrıldığı sistemin kaldırılması talepleriyle başladı.
Ülke çapındaki şiddetli çatışmaları tetikleyen de bu kotalara karşı gösterilerdi.
Protestolar, Yüksek Mahkeme’nin tartışmalı kota sistemini geçen ay geri getirmesiyle arttı.
Ülkenin en üst düzey mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi Pazar günü, Yüksek Mahkeme’nin gösterileri tetikleyen tartışmalı kararını bozdu.
Hasina öğrenci liderlerine koşulsuz diyalog teklif ederek “Hareketin ajitasyon yapan öğrencileriyle oturmak ve onları dinlemek istiyorum. Hiçbir çatışma istemiyorum” demiş ancak protestocu öğrenciler bu teklifi reddetmişti.
Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyordu. Protestolar nedeniyle bu kontenjanlar 2018’de kaldırıldı.
Yüksek Mahkemenin haziranda kontenjan sisteminin yeniden uygulanması yönünde karar alması, protestoların temmuzda yeniden başlamasının çıkış noktası oldu.
Dakka Üniversitesi öğrencileri, 15 Temmuz’da kontenjan kararında reforma gidilmesi için pankart ve bayraklarla gösteri düzenlemeye başladı.
Üniversitedeki gösterilerde arbede çıkması ve polisin müdahalesi sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi, 250 öğrenci yaralandı. Bunun üzerine ülkedeki tüm üniversiteler süresiz kapatıldı ancak öğrenciler, bu karara rağmen okulları terk etmeyi reddetti.
TÜRKİYE’DE HEPİTOPU “3 MİLYON 103 BİN SURİYELİ GÖÇMEN VARMIŞ!