39,7257$% 0.16
45,8826€% 0.2
53,5046£% 0.1
4.295,44%0,13
7.049,00%-0,35
AKP iktidarının bu ülkeye, milletine ve sahip olduğu kaynaklara karşın takındığı tavrın ne ve nasıl olduğunu somutlaştırma görevini millete bırakalım amma ülke hakikaten tam bir iflas yaşamakta.
Ciddi ve istihdamın yükünü çeken şirketlerin her 5 şirketten 1’inin fiilen iflas ettiği Türkiye’de, KOBİ kredileri enflasyon karşısında buz gibi erirken, icra alacak dosyaları rekor rekor kırıyor.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün yayımladığı son raporuna göre, zombi şirketlerin oranı %20’ye yaklaşırken, icra süreçlerindeki yavaşlama ve ekonomik suçlardaki artış da krizin toplumsal boyutunu gözler önüne serdi.
Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün yayımladığı “Türkiye’nin İcra ve İflas Raporu”, ülkedeki ekonomik krizin şirketler ve vatandaşlar üzerindeki yıkıcı etkisini çarpıcı verilerle ortaya koydu. Rapora göre, her beş şirketten biri faaliyetlerini sürdürecek gelire sahip olmasa da iflasını ilan etmeyerek “zombi şirket” statüsüne geçti. Yüksek enflasyon ve faiz oranları KOBİ’leri zorlarken, icra dosyalarında tarihi rekorlar kaydedildi.
Ekonomi’nin haberine göre raporda, fiilen iflas etmiş ancak çeşitli mali desteklerle ayakta kalmaya çalışan şirketlerin oranı yüzde 20’ye yaklaştı. Ciddi ve yapısal sorunları basit birer pansuman ile tedavi edeceğini zanneden AKP, bu şirketlerin çoğunun zarar ettiğini ve bu zararların da basit müdahaleler ile ortadan kalkmayacağını görememekte.
Yine Yapısal, doğru ve kalıcı çözümler yerine yeniden yapılandırılmış borçlar ve kamu destekleriyle faaliyetlerini sürdürebilecekleri sanrısı ekonomik bunalımı daha da derinleştirmektedir.
IMF’nin 2023 tarihli “The Rise of the Walking Dead” raporuna göre Türkiye, halka açık olmayan firmalar arasında en fazla zombi şirket barındıran ülke konumunda bulunuyor.
Raporda dikkat çeken bir başka unsur ise KOBİ’lerin finansmana erişimindeki bozulma oldu. Ocak 2023-Mayıs 2025 döneminde KOBİ kredileri yüzde 120 oranında artsa da, aynı dönemde kümülatif enflasyonun yüzde 240 seviyesine ulaşmasıyla bu krediler reel anlamda ciddi bir değer kaybına uğradı. Yani KOBİ’lerin kredi hacmi nominal olarak büyürken, gerçekte borçlanma kapasiteleri zayıfladı.
Ekonomik sıkışmanın yargıya yansıyan boyutları da dikkat çekici. İcra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısı 2023’te 38,3 milyona ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 2024’te ise bu sayı 32,7 milyon olarak kaydedildi. Ancak artan iş yükü yargı süreçlerini da ağırlaştırdı: Adalet Bakanlığı verilerine göre icra ve iflas dosyalarının işlem süresi 2023’te ortalama 582 gün iken, 2024’te bu süre yüzde 57 artışla 918 güne yükseldi.
Rapor, ekonomik suça ilişkin verilerde de dikkat çekici artışlara işaret etti. 2024’te Türkiye nüfusu dikkate alındığında, her 14 kişiden biri ekonomik suçlarla ilişkilendirildi. Mal varlığına karşı suçlarda şüpheli sayısı 2022’de 5,8 milyon iken, 2024’te 6 milyonun üzerine çıktı. Suç sayısı ise aynı dönemde 8 milyonu aşarak 8,9 milyona ulaştı. Uzmanlar bu artışı ekonomik darboğazın sosyal yansımaları arasında değerlendiriyor.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü, verilerin sadece mevcut ekonomik darboğazı değil, aynı zamanda sistemik bir sürdürülemezlik sinyali verdiğini belirtiyor. Rapora göre, ekonomik kırılganlıkların giderilmesi için yapısal reformlara, KOBİ’ler için uzun vadeli finansman çözümlerine ve adli süreçlerin hızlandırılmasına acil ihtiyaç var.
CHP’Yİ TASFİYE SÜRECİ DEVAM EDİYOR!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.